Gekkenhuis

 "De hobbels van zelfgekleide bouwstenen kent alleen degene die ze maakte, en wie erover valt. Toen ik nog een glazenhuidje had werd mijn ambitie weggelachen als naïviteit, nu valt elke om de anderste Facebookgebruiker over mijn eigen alcoholisme als grap gebruiken. 


Als het daar was gebeurd dan hadden mijn vrienden het op zijn dorps opgelost. Was hij een rondje om het voetbalveld gegaan en nooit meer teruggekomen. Nu zijn vier jaar voorbij gevlogen. De buren zijn nieuw en weten van niets. De cameras branden dag en nacht. Ik durf niet meer naar buiten of uit te gaan. Bevries als de telefoon af gaat. Hij is terug en de politie is in paniek. Ik zou je honderden horrors kunnen geven dankzij, maar wat heb je daaraan wanneer je mijn dichten niet eens kan aannemen? 


En thuisbezorgd doet er niets aan omdat ze al te veel deden naar de eigen woorden van de woordvoerder. Net nu de gordijnen open konden elke dag, moeten ze weer dicht. En ik heb de spray en de levenslange melding en een noodknop alsof ik bejaard ben. Verloor al mijn haar. 


En Ubereats neemt hem aan omdat er geen wetten zijn voor wat me overkwam, omdat het nog nooit gebeurde. Wordt dat mijn nalatenschap dan? Drie wetten op drie onfortuinlijk heden die onvoorstelbaar waren in ons kikkerland. 


Draag in elk tasje een vijl omdat ik bij judo leerde dat het ook een zelfbeschermingswapen is. Maar wie dat zelf is, haar zie ik niet meer in de spiegel. Het klikken van de voordeur geeft paniekaanvallen. Ik kan alleen zijn niet meer verdragen. En als hij me dan toch komt halen met al zijn gelijken, ik als een heks midden op straat gesleept wordt voor een scheut olie en aansteker. Als ik dan toch op het binnenplaatsje in de hens gestoken ga worden. Dan doe ik dat liever al gedeeltelijk verdoofd. Het spijt me voor mijn dubbele tong maar wat doet eens mens als zelfs de politie in paniek raakt? 


De geprivilegieerde zijn boos en verontwaardigd dat ze direct in actie kwamen. Dat het woord levensgevaarlijk niemand binnen lijkt te dringen? De beschuldigingen over het in bescherming genomen worden, sneller torens van overschaduwing bouwen dan Woonbedrijf zou kunnen dromen. 


Mag ik bij je schuilen?"

Comments

Popular Posts