Saturday, April 18, 2020

LIEFDE IS DE LES


"Er zijn zoveel mensen, vooral in de kringen die, waaronder ook familie en vrienden, soms zelfs wie onze deler in romances, die denken dat woorden niets voorstellen.
Integendeel, niets is minder waar.
Zoals de juiste kleur en de juist plek vinden op het canvas om de samensmelting van en het oplichten door of verzinken in, precies zo te creëren dat het de kunst doet ontluiken.
Zo ook, is het verlangde woord, het troostende of inspirerende het ontzettende of wanhopige op het juiste moment zeggen met de genuanceerde inkleuring van de stem, eveneens een kunst.
Zij bedrijven de liefde en breken harten. Zij verdrijven oorlog en zoeken vrede of juist andersom. Zij verleiden soms, dagen uit of smeken.
Voor zoveel als wij mens zijn, zijn er woorden.
Helaas spreken wij niet altijd met al onze menselijkheid op tafel wanneer we in het midden van het gesprek plots meer bezig zijn met het penseel of de krijten waaruit te kiezen dan hun uitwerking op het gehele beeld.
Het is nooit te laat om een tweede, derde, vierde laag te schilderen.
Het is nooit te laat om een verkeerd uitgevallen kleur net iets extra's te geven en deze opnieuw te doen opleven tot een heldere sprekende.
Schrijvers zullen wat dat betreft misschien wel de slechtste sprekers zijn, wanneer zij per direct een woord bieden moeten.
Opdat zij eens zoveel meer uren staren naar het gedicht op de muur dat slechts tien woorden en één komma telt, overpijnzende of het wel het juiste is.
Er zullen stiltes vallen van ongekend formaat. Niet omdat aan woorden ontbreekt, juist omdat er te veel bezit willen nemen van. Zich opdringen. In overwegingen genomen willen.
Er zijn zoveel mensen, voorgangers noem ik ze, die dachten daar woorden niets voorstellen.
Daarmee hebben zij juist de woorden die zo veel betekenis hadden kunnen hebben van de pijnlijke nonchalante boodschap voorzien, dat het woord uiteindelijk, niets voorsteld.
Dan, wordt een woord een keuze, in plaats van onderdeel van de schat."

No comments: