Wednesday, February 13, 2019

"Flessenpost"

"Zij hangen aan de muur van de hal.
Doet zijn jas uit. Het derde haakje. De grijs zwarte sjaal.
De bootjes wisselen. Wrakstukken, de eerste drie. Soms enkel een verloren balk op zee. Maar hier en daar bootjes. Van alle stukken ineengeslagen opgebouwd. Als badend in het sterrenlicht twee in iedere fles.
Zoekend. Verlangend. Hunkerend.
Bevangen. Zij zitten samen op de bootjes.
De deur gaat open. De glimlach. Eet streepje tussen de achtste en negende tand van links. Het was een goede dag. Zo te zien. De op een na favoriete streep volgt de eerste op. Het was een hele goede dag. Het zuchtje.
De keukentafel is potig vandaag. Er zal gesproken worden over gistere en morgen. De rest doet er niet toe. Er wordt gegiecheld. De voeten strelen de kuiten en de vorken worden hier en daar ingeslikt van het proesten. Maar wat zal het.
"Is het vandaag?" "Is vandaag, vandaag bedoel je?" "Ja." "Ja."
De fles telt 12 en zal zodadelijk met een tweetal glazen die klinken tot 20 gedoopt worden. Het in halve zinnen spreken is nooit afgeleerd. Maar als er achter elke "...", "ik weet," gezet wordt, is het duidelijk dat zij nooit echt half zijn, enkel on afgemaakt. Beladen. Maar ook gewichtloos. Te zwaar om op het land te kunnen dobberen. Dat er altijd een zuchtje lucht en deining nodig is, in alle dagelijksheid der dingen. Te licht om te zinken. Dat er altijd sterren en zon dat zelfs in het duisterste de maan nog schijnen kon.
"Deze.." hij zucht, 'n tweetal zit in kleermakerszit op elkaars schoot. "Dat was een pijnlijk maar prachtig..." hij knijpt in de hand. Trekt haar stevig naar zich toe. Zij kijken samen. Stil. Niet zwijgend.
De hoofden leunen tegen elkaar. Schouders zij aan zij. Er wordt gehuild, gelachen. Er hangt troost in de lucht. Dat bootjes magisch zijn voor hoe zij het water nemen voor wie zij is, al haar kalmte en onrust haar woede, kracht, gemakzucht haar schittering en diepte.
"Kom hier mijn kleine klunsje..."
Hij pakt de hamer. Slaat precies raak. Zo exact tussen hier en het nog onaangeraakte, dat ik zou zweren... "Ik weet.. Dito."
Altijd eentje meer, elk jaar 'n bootje meer."

No comments: