X

"Jaren lang excuseerde ik me bij bezoek voor de rommel. Rende de minuten van bel tot aan deur als een kip zonder kop in de rondte om alle pennen, stiften en notitieboekjes, de verf, de afwas en de boeken op een zo respectabel mogelijke plek te kunnen verstoppen.
Op een dag, mijn grootmoeder stapte mijn huis binnen, vroeg mij verontwaardigd wat ik hier in hemelsnaam gedaan had.
Het was te netjes. Te netjes voor een vrouw die de krant kan lezen. Of ik vergeten was wie ik ben?
Pak het woordenboek gebood ze mij. Ik nam haar in de hand en zij vroeg me het woord "Lezen" op te zoeken. Onthou het paginanummer, schrijf het hier maar op. Nu "Kennis, kunst, liefde, ontwikkeling, geluk, groei..."
"210, 354, 355, 212, 87, 90."
Nu zoek maar eens op waar "Schort, schotelslet, schoonmaken en spijt.." staan.
"403, niet in de van dale vanwege dialect, 403, 401."
Met haar wijsvinger al op het papier pressende, een vrouw heeft het recht tegenwoordig, het privilege om beroep te doen op alle belangrijke dingen in het leven die voor het werk wat van ons geëist wordt staat in het leven.
Waag het, dat het nog een keer naar Cif ruikt wanneer ik binnenkom bij de kleindochter die ik als min eigenste opvoedde.
"Ja, oma."
Ik biedt mijn excuses nooit meer aan. Niet meer voor de koelkast die niet gevuld genoeg omdat ik zojuist per direct van het podium naar huis snelde om tijd te maken voor. Niet voor de koffie die de 9-5 bijtjes te sterk vinden wanneer mijn werkdag zo meteen pas begint. Niet voor de slipjes of strings die prominent in een 'rozemarijn, salie & mint' plantenbakje aan de muur hangen als glimlachjes makende grap naar mijn favoriete boek. Niet voor de vaak nog met half afgemaakte projecten bezaaide eettafel. Niet voor het ontbreken van een gordijn of glas in de badkamer omdat het te veel werk leek constant schoon te moeten houden wanneer een mens zonder ook kan. Niet voor de tientallen boeken die overal de doorloop belemmeren.
"Niemand vraagt je om je excuses aan te bieden voor het belangrijkste in je leven, dus waagt het nog eens een 'sorry' te stamelen voor wie je bent."

Comments

Popular Posts