Saturday, August 18, 2018

A 1

"Noem haar Alice. Ik zei dat het niet autobiografisch was, dus laten we het karakter gemakshalve een andere naam geven, al is zij zeker even ijdel in naam in tegenstelling tot het uiterlijk. Als een wild kind, een onbeschaafd meisje van de buitenwereld afgesloten opgegroeid, stapte zij de ruimte binnen, hij zat daar, de heer Gierand op twee tafels afstand haar voorkomen te bestuderen alsof het interview dat haar al nachten wakker hield van nerveusiteit, nog minder dan niets betekende. 
Ze had voor de spiegel gestaan geprobeerd met een van die krijtjes haar ogen te versieren, een zwart randje met een vleugeltje, het azuurblauwe van de innerlijke wereld compleet omlijst als een kreet om oogcontact te maken, "Kijk mij maar aan, verdrink in me alsjeblieft, zie hoe diep ondoorgrondelijke wateren werkelijk reiken," dat hij al was het maar een enkele seconde perplex zou zijn van het feit dat ze overduidelijk vrouw was en géén kind.
Hij struikelde even over zijn woorden, meneer zelfbewust, verloor zijn bewustzijn tussen de ogen én de glimlach bleef hangen op het kuiltje dat bij oprecht geluk haar kin tot een verwelkomend aanlegpunt van de boot doet lijken.
"Neem me maar een keer mee uit varen dan, als je zo goed bent als je zegt..."
"Alleen, als ik je mee op reis mag nemen, door mijn wereld die dag, slaap er maar eens een nachtje over."
Hij gaat moet toegespitste ogen verzitten, rechter de schouders prikken mijn ogen uit met hun machtige voorkomen.
Zij zucht, "waarom ben je hier?" hij kijkt haar nog indringender aan, "omdat ik me thuis voel, en zoekende ben, en ik denk dat niemand het alleen zou moeten doen," "Ik hoop dat je het vind,"
"Ik heb hem al op het oog,"
Gierand streelt zachtjes als een lente briesje langs haar elleboog, kippenvel, met ogen open dromende over de lippen die haar uren voorgelogen hadden zo bleek uit hoe hij na elke blik even op de onderste beet. 
Zij was niet haarzelf die dag, Gierand nog minder, de Zwitser zou zeggen, geen van hen wist wie het wees tot zij zichzelf in de weerspiegeling van de anders ogen leerde kennen."

No comments: