Friday, October 19, 2018

"Huisje aan zee en polder"

"Zonder luiken. Het idee dat daar beestjes achter wonen en ze in de dekbedden die je buiten hing kropen deed me altijd de kriebels krijgen.
Zo warm mogelijk. Met veel aardetinten. Ik hou van het diepe. Het rijke. De puurheid. Zoals ik hou van jou. 
Dat je onzeker bent begrijp ik, maar het is zo simpel, mijn man, ieder van ons leeft voor de eerste keer, en niemand weet het zeker. Niet eens hoe hét moet of wat hét nu écht is.
Maar jij, jij hebt mij. In de stilte van iedere omhelzing, in je handen gesloten, door de diepste krochten van je kronkelde brein heen, door elke duisternis in je hart dat je licht kapot schijnt, je hebt me.
Ik wil een huis zonder deuren. Iedereen is er welkom, geen sloten. Er is enkel "fijn dat je er bent", nooit een afscheid, ik geloof niet in verlaten, alleen in vergroeien, en hier, mag iedere plant zijn natuurlijke beloop gaan. Het onkruid wordt niet gewied, want ook zij staat met tijden in bloei en laat haar gezicht zien met een rede. Wij zullen uren liggende in het gras tijdens het zonnebaden haar vormen bestuderen tot wij begrijpen wat óók daaraan prachtig is.
De ramen staan altijd op kiep, dat de wind, de regen, dat iedere fluistering van de storm een slaaplied mag wezen.
Er wordt gevochten voor het leven, over het slokje dat ik nam van je glas, over de sokken met gaatjes, over de drukte die de kop niet in gedrukt kan worden, maar het maakt niets, want het glas zal overnieuw ingeschonken worden, de sokken zullen gestopt worden met de zachte hand, en de rustige stem zal haar vertellen waar wij vandaag de dag leven tot kalm vanzelfsprekend is.
Het liefste met een grote bank, een donkergroene met een hoek, groot genoeg voor iedere bijzondermooiheid om de koppies te doen laten rusten op de schoot van de ander, als een liefdevol hoopje ongeregeld opgerold in een dekentje. Soms 'n piratenschip, soms je werk kamer en met tijden een oorlogsmonument, maar nog veel vaker de veilige haven of een ophaalplek voor de herinneringen van wonderland.
De jaren zullen rijkelijk vloeien, gelijk aan het genot, dat de geest jong blijft in eindeloos vallen voor."

No comments: