Saturday, February 22, 2020

X

"Maakt graag foto's van flikkerend fonkelend kaarslicht alsof dat, het idee van geloof, hoop en liefde als tastbaar doet verankeren.
De man stapt de kamer in. Anders dan hiervoor. Bedachtzamer. Wuifelend. Uitgeput.
De man stapt de kamer in.
Anders dan hiervoor.
Spreekt vol lof over luchtbedden en pompen. Is optimistisch over de zon die komen gaat zelfs wanneer wij lopen door pijpenstelen.
De man stapt de kamer in.
Anders dan hiervoor.
Doet zijn schoenen uit bij de deur en hangt zijn sjaal precies langs het tweede, reserve exemplaar.
Soms lijkt hij vluchtig op hemzelf. Schept hij de woorden dubbel op zijn bord en verorberd ze alsof de honger nog nooit gestilt laat staan gestopt.
Dan is zijn trant zo vreugdevol, lijkt het bijna een dans door de dagen.
Toch, de man stapt de kamer binnen.
Anders dan voorheen.
Bescheiden. Ingetogener. Stiller.
Vroeger sprak hij al op de gang, was hij letterlijk de gangmaker. Nu, herinner ik mij weer, waarom hij de naam Zwijger droeg.
Ik leg de woorden op de schoot en zoek naar grotere oren, die echo's ter gehoren kunnen doen klikken van moed en kracht, van licht van pracht.
De man stapt de kamer binnen.
Gedoofd. Verdoofd. Bedoofd, bijna.
Bijna, maar nog net niet helemaal.
En dat, is genoeg, meer dan genoeg.
Om de ogen te laten weerkaatsen wat zij in de spiegeling van het licht behoeven en verlangen.
Dat de ogen mogen wegdromen bij de gedachte aan warm gekleurde glansrijke genoegendoening, een morgen waarop de waxine doofd op het moment dat hij de ogen open doet en het bed uitstapt, opdat er maar een lichtpunt in deze kamer alle andere doet verbleken.
De ogen die te lang geleden onbekeken.
Maakt graag foto's van mist en natuur alsof de nostalgie van vertolken in beeld de woorden kan doen opleven die ongehoord in de oren geknoopt, plaats moeten maken voor het natuurlijke in kwetsuren, dat het er nu eenmaal vanzelf is, en zoals het komt, ook weer gaat, afhankelijk van de plaats waar de mens staat.
De man stapt de kamer binnen.
Ik lees. Mijn favoriete boek. 'De duizend loopjes van Grekhov'. En zolang als het verhaal loopt, zal er altijd, een goed einde net achter het volgende ezelsoortje besloten zitten."

No comments: