Wednesday, February 12, 2020

X

"Mijn oom, Pieter, geadopteerd, omdat wij niet genoeg ooms hadden, omdat mijn vaders geen broers had, had een snor. Ik kon al snel goed begrijpen waarom wij hem geadopteerd hadden en hij geen broer(s) had, want snor. En in die snor bleef vanalles plakken. Hangen. Resteren. Stukjes ei geel en flubbertjes smac die uit de macaroni kwamen. Hij lachte dan ooit, als je het aanwees, dat hij het bewaarde voor later wanneer hij weer honger krijgen zou. Dat het een opslagplaats was zoals de garage of het trappenzoldertje. Soms poetste hij ook de borden met zijn snor en tong. Spuugde dan eerst en wreef de viezigheid goed los. Schoof er overheen en op en neer met zijn snormond en zetten het schone bord dan terug in de kast. Die dag wist ik het zeker. Mannen met snorren en baarden zijn nog viezer dan de incontinentie materiaal van bejaarde verzamelbakken in het tehuis om de hoek. Er zit een luchtje aan die mannen. Ook al stinken ze nog net niet echt. Ik was vastberaden. Nooit en te nimmer niet zou ik ooit een snor of baardmans toegang tot mijn huis verschaffen. Ik zou ze weigeren als vrienden, vermijden op de straat, een andere tafel vragen in het restaurant als ze een naburige plek bezette. Er zou geen een stukje geraspte kaas meer in mijn gezichtsveld in het verhaarigte verdwijnen.
"Wat vind je leuk aan je vriend dat hijzelf nooit kan zien?" "Soms blijft er een beetje cappunico schuim aan zijn sikje of snor plakken en dan heeft hij niets in de gate en is zo aandoenlijk."
Uiteindelijk delen we allemaal het bed met alles waarvan we altijd zeiden dat we het nooit niet zouden kunnen willen nog geen haar nog niet misschien.
Geen buitenlander, want raar eten moeten leren eten. ✔️
Geen man met snorbaard, want vies, onzoenbaar. ✔️
Geen man die ouder is dan mij, want verwacht snel af te takelen moet vitaal genoeg zijn mij te dragen, wil geen traplift. ✔️
Onder geen een bewind een man met platvoeten of grote duimen, want ziet er gek uit. ✔️
Geen man met vrouwelijkere voeten en handen dan mij, want onzeker. ✔️
Geen man met grote neus of oren, want opa-achtig. ✔️
Afwijken van wat gekend nooit m'n sterke kant, verandering nog minder, wel, te eigenwijs vandaar ontlijst."

No comments: