23 lijnen zonder aansluiting


"Zij, kende overal de weg. Mijn grootmoeder was net een taxichauffeur uit Londen, met meer grijze massa in de hippocampus dan de normale mens. Ging je op vakantie, naar waar dan ook, dan vertelde zij precies welke afrit bij welke snelweg en bij welk kruispunt links te keren, van hier tot aan Slovenië, van Slovenië tot aan Denemarken en van Denemarken tot aan Verweggistan.
Zij, wist altijd waar te gaan. Het was niet zozeer dat ik haar gedetailleerde uitleg van de weg ooit echt kon waarderen, tot nu, ik vaak niet weet waartoe te keren, en zo gewenst had dat zij nog eenmaal ongevraagd advies zou geven, dat schijnbaar niets te maken had met het letterlijke onderwerp, maar altijd de wijsheid in pacht nam, zodat je het onderweg, zelf zou leren.
Zij, zij was de vrouw die altijd wist wat de werkelijke mijlpalen zijn, waar je eventjes stil gaat staan en aanlegd om eens van de goede dingen in het leven, een kannetje koffie nog thuis gezet of zacht broodje koude worst met curry dat proeft als worstenmik van ons vader. Zij wist waar terug te trekken nog voor er een wolkje aan de hemel leek, maar later inderdaad in vijf minuten de storm verkeek.
Soms werd ze kil genoemd, maar geen warmer mens dan, wanneer het gaat om De Weg. Zolang als zij wekelijks vertelde hoe thuis te komen na bezoek, vond ik de hare, het mijne, altijd.
Nu ik vind mijzelf wuifelend, hij mist haar ook, we spreken beide niet zo gemakkelijk, gesprekken werden vooral de goede weg ingeleid door haar...
Bel hem soms, normaal zou hij haar roepen om met mij te praten, nu zijn wij samen stil allebei aan de andere kant van de lijn.
Zij, had meer grijze massa in de hippocampus dan de normale mens, normale mensen begrepen haar niet, dachten dat zij niet begreep waar zij was omdat zij telkens de weg opperde. Maar ik, ik denk, dat alleen een mens, die tochtloze keren verloren en zoekgeraakte, De Weg onthouden kan.
Mijn grootmoeder, wist altijd precies, waar je vandaan kwam, waar je was, en waar je naartoe moet vanaf daar, wist ik maar hoe magisch toen de weg naar haar nog zo simpel als buslijn 23 was."


In september 2024 komt de bundel "De vrouwen van Broek" uit, geïnspireerd op de familiegeschiedenis van Verduyn haar grootmoeder. Pre-orderen? Dat kan via deze link.Comments

Popular Posts